marți, 12 mai 2009

muzica preferata... cu versuri sau fara ?


Imi place muzica... asta o spun din prima :) Fara muzica, viata nu-i viata, clar!


Acum, daca ar fi sa mi-o impart pe sortimente.... ar fi cam grea munca pt ca imi plac atatea si atatea genuri, ca lista imi pare interminabila. Fiecare pateste la fel, sunt convinsa. (cine e fixat pe un singur gen trebuie sa fie ... ne-nostim.... ca sa spun asa)

Muzica sa fie cu versuri sau fara? cum e mai frumoasa?

Ma voi referi intai la variante fara texte.

Spre exemplu, cea clasica (suportabila) poate fi chiar superba. Un vals.... dansat cu iubitul... nu are comparatie.... Sau ceva ritmat, cand se pune si pasiune intre cei doi parteneri... (oooo, ce aiurea e sa dansezi cu cineva care ti-e antipatic de-a dreptul si nu poti refuza un dans....) Apoi muzica electoronica in care totusi pot razbate cateva cuvintele din cand in cand, pt efect, daca dansezi si o simti efectiv... e ceva magnific. Daca e rost si de lumininiozotate de club, profesionista... dubleaza senzatia :P Merita, ce mai!

Unde vreau eu de fapt sa bat, este cazul muzicii preferate in care versurile nu sunt intelese. Din cauza limbii, evident. Ma distreaza sa imi amintesc, dar am multe preferinte care mi-s dragi de-a dreptul si pe care le si fredonez! si nu stiu care-i mesajul ori intelesul. Ma descurc cu engleza, acolo nu sunt probleme. Cu franceza, pe care o stiu atata cat stie orice absolvent (normal) de liceu... am deja probleme. Edith Piaf e o minune .... si e pacat ca nu ajung la mesaj cu adevarat. (Stiu, ar fi varianta invatarii temeinice a francezei, dar totusi.... sa fim realisti :-s ) Aici e o mostra. Pun apoi si un clip superb in care imaginile dau singure un inteles si ma cutremura efectiv...

Ar mai fi apoi germana pe care si sa ma straduiesc, cred ca in veci nu as putea s-o invat. Am o piesa atat de draga care ma energizeaza din plin :) Are si varianta in engl dar dupa ce m-am obisnuit cu asta, cealalta nu-mi place chiar deloc.

Sau limba rusa. Imi place cum suna.... Zdubii sunt sufletul meu si le iubesc piesele. Aici un mix simpatic in rusa cu romana.

Apoi japoneza... de acolo stiu muzica desenelor animate ale copilariei, pe care le si cantam dupa ureche. Am descoperit piesa asta de curand dar o am in minte atat de clar... dupa atata amar de vreme...

Italiana nu o stiu dar pot pricepe usor... si imi place. Spre exemplu, piesa asta


Lista-i lunga... pacat ca uit de atatea piese dragi si le redescopar cine stie dupa cata vreme....

5 comentarii:

dojo spunea...

Exista piese instrumentale pe care chiar si un cuvant le-ar distruge. Asa cum exista piese care nu cred ca pot exista fara acele cuvinte. Eu am alta problema, sa stii. Daca e o piesa cantata intr-o limba pe care nu o cunosc. Cum stiu engleza destul de bine (modesta, deh), textele in English is superbe, cand se "pliaza" pe o instrumentatie decenta. Daca imi dai piesa in maghiara de pilda (astia chiar au mania pe la radiourile lor sa puna 'remixuri' pe limba lor, sa te tii draci.

Am avut o discutie cu al meu acum niste luni si i-am zis ca, in momentul in care aud "text" tre' sa si inteleg. Altfel, ori o faci instrumentala, ori clar nu imi va placea.

My Rain in November spunea...

@ dojo : ideea de remix sau cine stie ce cover nenorocit dupa cate-o piesa superba... zgarie nu alta

btw, ma bucur de vizita si de interventie. fug si eu sa te citesc :P

Tivadar Emanuel spunea...

"Fara muzica, viata nu-i viata, clar!" Iti dau pe deplin dreptate!

"Muzica sa fie cu versuri sau fara? " Pentru mine, atata timp cat suna bine o piesa, poate sa fie cu sau fara versuri. Cateodata ascult muzica instrumentala si-mi face foarte bine!
O vara placuta in continuare!

My Rain in November spunea...

@ Tivadar Emanuel : bine zici, muzica sa fie! si mai ales, muzica potrivita momentului :P

Daca ma gandesc bine, cand sunt stresata, daca as auzi o manea cred ca as face spume, nu alta. Sau ceva simfonic din ala rau-de-tot... Nu garantez dar poate as sparge ceva :-s

btw, scuze pt "promptitudinea" raspunsului ca deh, a avut vacanta si blogul asta ;))

Tivadar Emanuel spunea...

:-) Mai bine mai tarziu decat nicodata!